TALKIES' VOEDINGSDESKUNDIGE GEEFT TIPS

Met deze acht tips krijg jij meer energie

Hanneke Raaphorst is orthomoleculair therapeut/voedingsdeskundige. Haar passie is om mensen te helpen de oorzaak te vinden voor hun (lang bestaande) klachten en de juiste handvatten te geven om dit te verhelpen. Een gezonder leven is immers ook een gelukkiger leven! Hanneke deelt met Talkies de ins-out, feiten en fabels voer food!

Wanneer je je moe voelt, heb je vaak niet de energie om goed voor jezelf te zorgen en de juiste voedingskeuzes te maken. Daardoor blijf je soms in een neerwaartse spiraal hangen. Hoe krijg je meer energie? Mitochondriën zijn de belangrijkste energiebronnen voor ons lichaam. Het zijn kleine energiefabriekjes in onze cellen die het voedsel dat we eten en de zuurstof die we inademen opnemen en omzetten in energie. Die energie wordt adenosinetrifosfaat of ATP genoemd, en wordt gebruikt om elke functie in ons lichaam te ondersteunen. Elke lichaamscel bevat honderden of duizenden mitochondriën; ze worden in grotere concentraties aangetroffen in actieve organen en weefsels zoals het hart, de hersenen en de spieren. Wanneer de mitochondriën niet goed werken ontstaat er een tekort aan energie en komen er schadelijke stoffen vrij in de cel. Hierdoor functioneren organen die veel energie verbruiken, zoals de hersenen, het hart en de spieren, langzamer of onvoldoende. Als je mitochondriën niet goed werken, werkt je metabolisme (stofwisseling) minder efficiënt. Vermoeidheid is het meest voorkomende symptoom van slecht functionerende mitochondriën. Hoe krijg je meer mitochondriën en dus meer energie?

ZIE OOK: SLANK EN ENERGIEK DE ZOMER IN

Tips voor meer energie

  1. Eet dagelijks meer antioxidantrijke producten zoals groenten en fruit. Streef elke dag naar het eten van verse groenten, fruit, bonen, noten en zaden.
  2. Verminder laaggradige ontstekingen door minder bewerkt voedsel te eten zoals junkfood, koekjes, suiker en frisdrank, en voeding uit pakjes en zakjes.
  3. Omega 3 vetten dragen bij aan goedwerkende mitochondriën, dus voeg vette vis aan je weekmenu toe, zoals zalm, makreel, haring of sardientjes. Eet wekelijks avocado en dagelijks wat walnoten. Lijnzaad(olie), chiazaad en hennepzaad bevatten ook Omega 3.
  4. Voedingsstoffen die het gebruik van energie in cellen bevorderen zijn onder andere B-vitaminen, het co-enzym Q10, zink, magnesium, selenium, vitamine C en K. Deze vind je onder andere in blauwe bessen, groene bladgroenten, boter van gras gevoerde koeien, avocado, extra vergine olijfolie, eieren en amandelen.
  5. Eén van de beste bronnen voor de mitochondriën is MCT-olie, Deze verhoogt de energie, het uithoudingsvermogen, de stofwisseling, de verzadiging en de hersenfunctie. Ik maak zelf iedere ochtend mijn zogeheten bulletproof koffie: een kopje koffie met een theelepel MCT-olie en eventueel een schep collageen erbij. Even opkloppen en lekker opdrinken.
  6. Kom in beweging! Wandel in de buitenlucht en probeer krachttraining, deze vergroot de hoeveelheid spieren en het aantal mitochondriën.
  7. Ontspanning is net zo belangrijk voor de mitochondriën als beweging. Stress zorgt namelijk voor meer aanmaak van cortisol, en dat put het lijf uit. Om cortisol te maken, is namelijk óók energie (ATP) nodig. Bovendien zorgt langdurige stress voor oxidatieve stress in het lichaam en beschadiging van de mitochondriën.
  8. Intermittent fasting helpt bij het herstellen van onze energiefabriekjes, ik adviseer altijd twaalf uur te vasten. Eet bijvoorbeeld van acht uur ‘s avonds niets meer tot acht uur ‘s ochtends. Hierna kun je gewoon weer ontbijten. 

ZIE OOK: MET DEZE AANPASSINGEN IN JE DIEET GA JIJ JE ENERGIEKER VOELEN