Breguet reine de naples

Queen of watches

Met een collectie van meer dan dertig Breguethorloges stond Caroline Murat, koningin van Napels en zus van Napoleon Bonaparte, meer dan tweehonderd jaar geleden bekend als de Queen of Watches. Zij schreef horlogegeschiedenis toen zij de ‘Reine De Napels’ bestelde, een polshorloge dat Abraham-Louis Breguet in 1812 op haar aanvraag ontwierp. Hiermee was Breguet het allereerste merk dat een polshorloge ontwiep, en dat voor een koningin. Maar liefst zeventien mensen werkten hier gedurende een jaar en vier maanden aan. Hoewel het horloge verloren is gegaan, weten we dankzij het archief van Breguet dat het originele Reine De Napels-horloge een ovale vorm had met een verfijnde band en Arabische cijfers. Vandaag de dag is Breguet nog steeds trouw aan deze creatie middels de huidige Reine De Napels-collectie.

De collectie is modern, verfijnd, vrouwelijk en uniek. Zo wordt voor dit horloge de tijdrovende techniek van grand feu-email toegepast, waarbij de wijzerplaat meerdere malen tot meer dan achthonderd graden wordt verhit. Dit resulteert in een stralende kleur met een natuurlijke schittering. Op deze wijzerplaat sieren de Arabische cijfers die vandaag de dag als ‘Breguet Cijfers’ worden aangeduid, samen met de signatuur van Breguet en de vermelding ‘Swiss émailé Grand Feu’. De cijferring wordt opgedeeld door punten, ruiten en lelies, met een peervormige diamant op zes uur. Afhankelijk van de lichtinval is de weerspiegeling te zien van de ‘geheime’ handtekening van Breguet, gegraveerd op drie uur.

Het koninklijke horloge begeeft zich in zomerse sferen met een uitvoering in het lichtblauw. De prachtige lichtblauwe kleur komt terug in de alligatorleder armband en is voorzien van een vouwsluiting met 28 diamanten. De ovale kast van 18-karaats witgoud bevat een gecanneleerde flank en de horlogering en binnenrand zijn bezet met 117 diamanten van ongeveer 0,99 karaat. Ter hoogte van vier uur bevat de kroon een diamant in ‘briolette’-slijpvorm wat een extra touch of glamour geeft. Aan de achterzijde onthult een transparant saffierglas het verfijnde uurwerk waarvan ieder onderdeel met de hand is gezet. De nieuwste variant binnen deze collectie is een exemplaar met wijzerplaat in poederroze email.

ZIE OOK: DE BREGUET CLASSIQUE IS ER VOOR IEDERE STIJL

WIE WAS CAROLINE BONAPARTE?

  • Caroline werd in 1808 gekroond tot koningin van Napels en droeg de koninklijke titel Caroline Bonaparte, koningin van Napels.
  • Doordat haar man Joachim Murat regelmatig met het leger van zijn zwager Napoleon Bonaparte door Europa trok. Regeerde Caroline feitelijk over Napels.
  • Caroline stond bekend om haar passie voor kunst en cultuur. Zo organiseerde zij regelmatig bijeenkomsten in salons waar kunstenaars, schrijvers en intellectuelen werden uitgenodigd om samen te komen en creatieve ideeën uit te wisselen.
  • Caroline Murat was drieëntwintig jaar oud toen zij in 1805 haar eerste Breguet-uurwerk bestelde.
  • Niet alleen Caroline was een liefhebber Breguet-horloges. Ook Napoleons echtgenotes Joséphine de Beauharnais en Marie Louise van Oostenrijk waren liefhebbers van het Franse horlogemerk.
  • Naast haar horlogeverzameling van meer dan dertig Breguet-horloges, was Caroline ook een groot verzamelaar van juwelen. Ze stond bekend om haar extravagante stijl!
  • Haar relatie met horlogemaker Abraham-Louis Breguet resulteerde in opvallende creaties die vandaag de dag voortleven.

ZIE OOK: ZO HERKEN JE EEN BREGUETHORLOGE

Caroline Murat