Let's cook

Koken met kliekjes

Heb jij regelmatig allerlei kliekjes in de koelkast, overgebleven groenten of een uitpuilende voorraadkast? Weggooien is natuurlijk zonde. Om voedselverspilling tegen te gaan is kliekjesdag de ultieme optie! Kliekjesdag hoeft zeker niet saai te zijn en er zijn vele creatieve variaties mogelijk met alle restjes die je nog hebt liggen. Talkies deelt de beste tips voor een heerlijke, verrassende kliekjesmaaltijd.

Op kliekjesjacht

Ga op zoek naar alle producten uit je koelkast, vriezer en voorraadkast die binnenkort over datum gaan en dus écht op moeten. Verzamel alles bij elkaar. Pasta, rijst, een pakje feta of groenten, je hebt in een mum van tijd alle producten die je nodig hebt voor een smaakvolle maaltijd. Om je kliekjes net iets langer goed te houden bewaar je ze het best in afsluitbare doosjes, in plaats van aluminium- of plasticfolie. Handig en milieuvriendelijk!

Een volwaardige maaltijd

Een goede, volwaardige maaltijd bestaat uit koolhydraten, eiwitten, groente en vetten. Zorg ervoor dat je tijdens je kliekjesjacht van elk van deze componenten sowieso een product zoekt. Voor koolhydraten kies je bijvoorbeeld voor pasta, rijst, aardappelen of wraps. Een goede eiwitbron is vlees, of vega-opties bonen of linzen. Groente kies je op basis van houdbaarheid. Groenten verschillen erg in voedingsstoffen, dus probeer eens verschillende soorten met elkaar te combineren. Zo kom je op unieke, heerlijke combinaties. Gezonde vetten haal je uit olijfolie en noten. Bak je gerecht in olijfolie of voeg wat noten toe, ook heerlijk voor een lekkere bite! Heb jij tijdens het koken al enorme trek? Snack een handje noten tijdens het koken om de ergste honger te stillen.

De Tex Mex-keuken

Een keuken die perfect is voor het verwerken van kliekjes is de Tex Mex-keuken, die beroemd is door wraps en taco’s. Deze kun je vullen met allerlei variaties met verschillende soorten groente, eiwitten als vlees of bonen en zelfs met extra koolhydraten zoals rijst. Ook is de Tex Mex-keuken heel leuk om te ontdekken met je kinderen. Verdeel de kliekjes in verschillende schaaltjes en zet deze op tafel met taco’s of wraps. Iedereen ze zelf vullen met alles wat-ie lekker vindt!

Heerlijke kruidenmixen zijn essentieel bij Tex Mex. Kruiden kunnen je gerecht omtoveren tot een super smaakvolle maaltijd. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Heb je gehakt of kip over? Of kook je liever vegetarisch met verschillende groenten? Dit kun je heel makkelijk lekkerder maken met Tex Mex-kruiden van bijvoorbeeld Santa Maria. Voeg daarna overige koolhydraten en vetten toe en zet binnen no time een Tex Mexmaaltijd op tafel. Wil je wat extra inspiratie? Laat jezelf verrassen door de volgende Tex Mex-recepten: tortilla met gemengde paddenstoelen en kaas, enchilada met wortel en kip, taco’s met gehakt en courgette, avocadosoep of Migas Tex Mex. Let’s start cooking!