SUMMER BODY
Waarom je juist wel koolhydraten wilt eten
Koolhydraten skippen om een summer body te creëren? Want dat zijn dikmakers toch? Het lijkt zo’n goed idee, maar Roos Mulder van Floohw raadt het juist af. Mulder heeft jarenlang last gehad van cravings, een opgeblazen buik, darmklachten en weinig energie. Die klachten verdwenen toen zij in 2012 begon te eten volgens de Chinese voedingsleer. Ze vond haar eigen manier om de eeuwenoude leer toe te passen op de Westerse wereld en heeft een methode ontwikkeld: Floohw. Het uitgangspunt daarvan is om drie gekookte maaltijden per dag te eten en juist koolhydraten toe te voegen. Met Floohw heeft ze sinds 2020 al meer dan 8.000 mensen geholpen om van cravings, een opgeblazen buik en weinig energie af te komen. Met Talkies deelt ze haar favorieten en een heerlijk ontbijtrecept!
Wat is jouw favoriete ontbijt?
‘Rijstontbijt met appel. De volkoren basmatirijst is echt mijn geheim voor het behouden van rustige darmen en een platte buik. Deze granen geven volwaardige energie aan jouw lichamelijke ‘vuurtje’ en stimuleren daarmee je vertering. Je buik voelt zich blij, en dit heeft effect gedurende de hele dag! Geen snaaidrang of energiedipjes met dit ontbijt!’
Wat is jouw favoriete snack?
‘De Floohw Juicy Appelcake, dit is een superlekkere en vochtige appelcake. Omdat hij zo mooi in balans is qua ingrediënten ervaar je geen pieken of dalen in je energie. Zo vermijd ik dat ik gekke cravings krijg de rest van de dag.’
Wat is jouw favoriete lunch? En brood, eet je dat?
‘Ik eet geen brood. Niet omdat ik het niet ‘mag’ maar omdat ik het gewoon al twaalf jaar niet meer wil. Brood ‘vertraagt’ de vertering, en een opgeblazen gevoel kan daardoor ontstaan. Sinds ik geswitcht ben naar warme lunches met gekookte granen behoud ik mijn platte buik en zit ik vol energie. Dus zo’n keuze voor geen brood eten komt dus uit mijn lichaam, en niet vanuit een bepaalde eetregel. Mij maak je het meest blij met warm eten.’
LEES OOK: GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN ASPERGES DIE JE NOG NIET KENDE
Wat is jouw favoriete avondeten?
‘Aardappeltjes met een warme groentesalade. Ik ben een mega aardappelfan. En ja, toch ook regelmatig met wat mayonaise erbij.’
En jouw favoriete toetje?
‘Ik ben geen toetjesfan. Mijn buik wordt heel ongelukkig van koude dingen. Koude voeding zoals ijs of kwark, yoghurt of vla koelen je lichamelijke vuurtje sterk af en zorgen voor een verstoorde vertering. Daarnaast, als jij een volwaardige maaltijd hebt gegeten, vraagt je lichaam niet om een toetje. Dat ervaar ik nu al twaalf jaar. Als ik een toetje voor het kerstdiner zou maken, zou het bijvoorbeeld warme appelcompote zijn.’
Wat is jouw ultieme koolhydratentip?
‘Maak volwaardige gekookte oergranen tot de basis van je eetpatroon. Deze granen bevatten een krachtige vorm van ‘Qi’ die jouw lichamelijke vuurtje hard laat branden. Ze stimuleren jouw vertering, vochtafdrijving en stofwisseling. Juist door je brood of crackers te vervangen voor gekookte granen krijg je rustige darmen en die platte buik.’
Recept! Rijstontbijt met appel
Ingrediënten (1 persoon)
50 gr volkoren basmatirijst
1 appel
Handje rozijnen
Handje walnoten
Vleugje kaneel
Vleugje kardemom
Paar druppels citroensap
Klontje roomboter
Hoe maak je het?
- Kook de rijst (25-35 minuten). Tip! Kook meteen meerdere porties rijst en zet die direct na het koken in de koelkast. Zo kan je dit ontbijtje supersnel op een andere dag nog eens maken. Bewaar maximaal twee dagen.
- Schil de appel en snijdt in kleine stukjes. Doe deze in een steelpannetje met twee eetlepels water op middelhoog vuur en doe de deksel op je pannetje. Laat dit zachtjes garen 6-7 minuten.
- Wanneer de appels klaar zijn, zet het vuur uit en voeg de rijst toe. Laat de boter erin smelten, en voeg de kruiden, rozijnen, citroensap en walnoten toe.
Meer van deze ontbijtjes voor een platte buik? In het Floohw eKookboek vind je 50 recepten voor rustige darmen.
Extra tip
Waar koop je de beste rijst? Bij Pit & Pit kan je de beste volkoren basmatirijst kopen. Het is namelijk belangrijk dat je rijst met een langere kooktijd koopt. Dit betekent namelijk dat de rijst zo min mogelijk bewerkt is geweest en al zijn voedingsstoffen nog bevat. Daarnaast is het ook veel lekkerder dan de rijst uit je normale supermarkt!