6 tips

De nachten worden weer kouder: zo berg je je zomerdekbed netjes op

We konden nog een tijdje genieten van een heerlijke nazomer, maar met de dalende temperaturen en bladeren die van de bomen vallen is de herfst nu écht begonnen. De klok is weer een uurtje verzet en het is tijd om het winterdekbed uit de kast te halen. Let er wel op dat je je zomerdekbed niet zomaar in de kast stopt: door deze op de juiste manier op te bergen hou je hem in goede staat. Wij vertellen je hoe je dit het beste doet.

1. Reinigen en luchten

Voordat je je zomerdekbed opbergt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het schoon en fris is. Was het volgens de instructies op het etiket of breng het naar een professionele stomerij. 

Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het opbergt om schimmel en meeldauw te voorkomen. Laat je dekbed na het reinigen nog altijd even buiten luchten om eventuele resterende vochtigheid te verwijderen. Luchten is overigens ook gedurende de zomer belangrijk, zodat je bed schoon blijft en je huisstofmijt voorkomt.

Heb je ook een speciaal dekbedovertrek en hoeslaken voor de zomer? Hiervoor geldt hetzelfde: reinig en lucht deze goed voordat je het opbergt. Een tip voor winterbeddengoed: flanel-katoen is een materiaal dat de warmte bij zich houdt, maar tegelijkertijd de voordelen van katoen behoudt. Heerlijk dus voor de koude herfst- en wintermaanden! Walra hoeslakens zijn onder andere verkrijgbaar in deze heerlijk zachte en warme stof.

2. Gebruik een opbergzak

Investeer in een speciale opbergzak voor dekbedden. Deze zakken zijn meestal gemaakt van ademend materiaal, zoals katoen, dat geen vocht vasthoudt. Het gebruik van een opbergzak beschermt je dekbed tegen stof en vuil en houdt het tegelijkertijd luchtdoorlatend.

3. Vouw het dekbed op de juiste manier

Vouw je zomerdekbed netjes en gelijkmatig op voordat je het in de opbergzak stopt. Dit helpt tegen vouwen en kreukels. Als je dekbed te groot is om gemakkelijk in de opbergzak te passen, rol het dan op in plaats van te vouwen om schade aan de vulling te voorkomen.

4. Bewaar op een koele, droge plaats

Waar je je dekbed opbergt, bepaalt de conditie hiervan. Kies een koele, droge en donkere ruimte om je dekbed op te bergen om hem in optimale staat te houden. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vochtige omstandigheden en extreme temperaturen, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan de stof en de vulling.

5. Controleer af en toe

Controleer af en toe je zomerdekbed eens terwijl hij opgeborgen is. Haal het uit de opbergzak, schud het even op en laat het een tijdje luchten om te voorkomen dat de vulling samengedrukt raakt. Dit helpt ook om eventuele vervelende geurtjes te verwijderen.

6. Bescherm tegen ongedierte

Om je zomerdekbed te beschermen tegen motten en ander ongedierte, kun je overwegen om een natuurlijk anti-mottenmiddel, zoals lavendelzakjes of cederblokken, in de opbergzak te doen. Dat levert ook meteen een lekker geurtje op! Zorg ervoor dat deze middelen het dekbed niet direct raken om vlekken te voorkomen.

Je zomerdekbed op de juiste manier opbergen

Het op de juiste manier opbergen van je zomerdekbed is niet alleen belangrijk voor het behoud van de kwaliteit, maar zorgt er ook voor dat je dekbed klaar is voor gebruik wanneer het volgende zomerseizoen aanbreekt. 

Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je zomerdekbed fris, schoon en comfortabel blijft, zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten. Een goede zorg voor je beddengoed verlengt de levensduur en zorgt voor een goede nachtrust.