Gouden lifestyleregels

levenslessen van Irene Moors

Presentatrice Irene Moors heeft een tv-carrière waar je u tegen zegt. Met haar ‘tv-echtgenoot’ Carlo Boszhard vormde ze jarenlang een iconisch duo. Na ruim dertig jaar is ze nog steeds niet van de buis weg te denken. Een inspirerende carrière! Lees Irenes gouden lifestyleregels hier.

‘Er is altijd een kans en er is altijd een keuze. Sommige mensen denken dat mij alles is komen aanwaaien, maar dat is niet zo. Ik heb gewoon goed opgelet. Ik zag de kansen en koos om daarvoor te gaan. Als je een beetje blijft opletten is er genoeg wat zomaar tof zou kunnen zijn. Niets komt vanzelf naar je toe, je moet er echt wat voor doen.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan (Pippi). Veel in mijn leven ben ik gewoon gaan doen. Presenteren, dansen, zingen, acteren. Het had natuurlijk enorm mis kunnen gaan, maar door het gewoon te doen weet je of je het gaat redden of niet. Richard Branson zei het al: “If someone offers you an amazing opportunity, but you are not sure, you can do it. Say yes. Then learn how to do it later.” Ik vind persoonlijk dat ik best ver ben gekomen op deze manier.

“Stel dat”- en “als”-vragen vind ik onzin. Stel dat het anders was gegaan, als het nou allemaal anders was gelopen. NEE, dat is niet zo. Ik zak nooit weg in nadenken over dingen die niet of nét niet zijn gebeurd, ook niet als het ernstig is. Dingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan, dan ga je toch niet diep nadenken over hoe het anders had kunnen zijn? Ik blijf liever bij de feiten, maar ben wel dankbaar voor eventuele rampspoed waarvoor ik ben behoed.

Als je jezelf niet leuk vindt, hoe moet iemand anders dat wel vinden. Ik vind mezelf leuk. Dat klinkt misschien wat onbescheiden, maar het is gewoon een vorm van zeker in het leven staan. Ik ben tevreden met wie ik ben en wat ik heb kunnen doen. Natuurlijk blijft er wat te wensen over, anders zou het leven saai worden. Probeer altijd van jezelf te houden, dan heb je veel meer liefde te geven.

Als je in het hier en nu leeft, leef je waar leven aan het gebeuren is, namelijk hier en nu en niet in de toekomst of het verleden. Dit is een uitspraak die je vaak hoort in het yogacircuit. En ik kan daar wel wat mee. Ik hou van terugblikken hoor, ik ben gek op fotoboeken. En ik maak ook graag plannen voor wat ik allemaal nog zou willen ondernemen. Maar ik besef ook dat het belangrijk is dat je nú gelukkig en tevreden kunt zijn. Wacht niet te lang met dingen doen die je graag wil doen.

Ik wil vandaag de lucht versieren, en haar kleuren geven. En net zo mooi zijn zoals jij, en ik roep de regen en de zonnestraal… (uit Dat komt door jou, Guus Meeuwis). Zo’n prachtige manier om te zeggen dat je heel veel van iemand houdt. Dat je alles wil doen om ervoor te zorgen dat hij of zij weet hoeveel je om hem of haar geeft. Ik hou van liefdesliedjes, ik kan daar helemaal in weg zwijmelen. Bij voorkeur in de auto terwijl ik toch iets te luid meezing. Maar ja, dat hoort verder toch niemand.

There’s no place like home (Dorothy, Wizard of Oz). Hoewel ik graag bij vrienden ben, op reis ga, restaurants bezoek en lange wandelingen maak, ben ik altijd weer blij om thuis te zijn. Ik ben een echte huismus en het liefst dwaal ik lekker rond tussen mijn eigen spulletjes of in mijn eigen tuin, want er is altijd wel iets in en om het huis waar wat mee moet. En ja, dan heb ik het over opruimen, schilderen en dat soort dingen. Ik woon al bijna twintig jaar in hetzelfde huis en ooit ga ik verplaatsen, maar voorlopig nog niet.

Elk nadeel heb z’n voordeel (Johan Cruijff). Ik zoek altijd naar iets positiefs, daarom kan ik mij heel erg vinden in de woorden van Cruijff. Als er een probleem is of er iets is gebeurd wat helemaal niet leuk is, dan zoek ik altijd naar een manier om het toch een positieve draai te geven. Want niets is zo donker als het lijkt. Met een beetje fantasie valt er heus weer wat van te maken.

Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan (schrijver Phil Bosmans). Humor kan een hoop leed verzachten en zware omstandigheden verlichten. Daar kan ik wel wat mee. Maar dat geduld, daar moet ik meer op oefenen. Ik moet nog steeds beter tot tien leren tellen en gewoon een beetje afwachten wat er gebeurt, voordat ik er zelf weer inspring. Al met al moet ik zeggen dat ik veel geduldiger ben dan jaren geleden. Ik maak me niet meer zo snel druk om alles en laat dingen vaker op z’n beloop. Dan duurt het maar even.

Ga nooit weg zonder te groeten, ga nooit heen zonder een zoen. Wie het noodlot zal ontmoeten, kan het morgen niet meer doen (Toon Hermans). Ik ben nu 54 en op een leeftijd gekomen dat mensen je plots ontvallen. Vaak veel te jong. Niets is zeker in het leven. Laat daarom niets onuitgesproken en wees lief voor elkaar. Kortom: be happy.

Vriendschap vergroot het geluk en vermindert ellende, door onze vreugden te verdubbelen en ons verdriet te delen (Romeins staatsman Marcus Tullius Cicero). Vele jaren voor Christus wisten ze dit dus blijkbaar al. Gedeeld leed is half leed en gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Dat heb ik echt bewust ondervonden met Carlo Boszhard, mijn “tv-echtgenoot” en vriend voor het leven. Samen konden we op deze manier de tv-wereld aan en behaalden we mooie successen in onze carrières.’

Foto Nick van Ormondt/Food First Network