Balans is een illusie

businessinterview Evelien de Vries

Evelien de Vries zou nu, op haar prille dertigste, al een boek kunnen schrijven over de lessen van het ondernemerschap. De Vries staat aan het hoofd van miljoenenbedrijf MDV Europe wat begon met de verkoop van een innovatieve krultang die ze cadeau kreeg voor haar 21ste verjaardag. Met haar distributiebedrijf MDV Europe halen Evelien en haar team de mooiste beautymerken naar Europa en staat ze tevens aan het hoofd van haar eigen haarmerk STYLEDRY. Tijdens ons openhartige gesprek stelde de genomineerde voor de EY Emerging Entrepreneur of the Year Award 2021 ons gerust, want; ’Balans is een illusie.’ Aldus De Vries. Zeg je levenslange abonnement op het zoeken naar balans maar op, en lees hier de weg naar succes volgens deze rasondernemer!

‘Mijn motto is een klassieker namelijk; de aanhouder wint. En het aanhouden kan weleens lang duren, maar je wint er altijd mee. Soms moet je wekelijks tijd investeren en soms laat je het een paar maanden liggen en pak je het later weer op. Maar laat niet los als je ergens in gelooft. Doorzetten op een nette manier is de enige weg naar succes. Het gaat nooit vanzelf.

Inspirerende Businessvrouwen

Inspirerende businessvrouwen zijn voor mij vrouwen als Amal Clooney en een Sara Blakely van Spanx. Zij heeft net haar meerderheidsbelang verkocht voor ruim een miljard aan Blackstone. Waanzinnig natuurlijk! Moet je nagaan wat zij allemaal heeft moeten doorstaan en investeren aan tijd, geld en energie om een bedrijf te bouwen van een merk waar, in het begin, alleen zij in geloofde. Beide zijn moeder en “vrouw van” en zij combineren een grootse carrière met een gezin. Ze leiden hun eigen bedrijf en werken keihard. Chapeau!

Verantwoordelijkheid

Ik voel de verantwoordelijkheid vrouwen de kans en kennis te bieden om zelf een bedrijf te runnen. Ik maak tijd vrij om startende vrouwelijke ondernemers te helpen met pricing, positionering, plannen en adviezen. Ik ben in het begin ook geholpen. Of dit nou support van mijn accountant was, mijn moeder die ook ondernemer is of mijn eerste klanten. Het maakt een wezenlijk verschil voor een startende ondernemer. Ik wil ook tonen dat dat wat ik heb gedaan, en andere vrouwen doen, een carrièrekeuze is.

Glazen plafond

Het glazen plafond ervaar ik niet. Als je bereid bent je de ballen uit je broek te werken dan is er geen sprake van een glazen plafond. Maar de top bereik je niet parttime. Ik ben me ervan bewust dat ik all-in moet gaan om te blijven doen wat ik doe en ervoor te zorgen dat het bedrijf succesvol blijft.Mijn advies aan jonge vrouwen is je ervan bewust te zijn dat écht groot worden met je bedrijf heel veel tijd en energie kost.

Kind van ondernemers

Als kind van ondernemers heb ik daar niet onder geleden. Toentertijd dacht je weleens; hou toch eens op over de zaak. Nu begrijp ik hen helemaal. Ik heb niks gemist aan mijn ouders. Ik kon ze altijd bellen en altijd bij ze terecht als er wat was. Dus in het kader van het geruststellen van hardwerkende moeders; ík heb in ieder geval niets gemist. Ik ben echt trots op mijn ouders.

Tips voor ondernemers

Als je te lang wacht met het bedenken en uitzetten van je bedrijf mis je het momentum. En kunnen anderen je voor zijn. Ik ben niet van de ellenlange businessplannen schrijven. Als je iets wilt, twijfel niet en doe maar gewoon! Begin klein, test het uit en zet door. Ga ervoor.
Intuïtie is leidend als het gaat om beslissingen. Ik heb moeten leren luisteren naar mijn intuïtie. In het begin heb ik keuzes gemaakt tégen mijn gevoel in. Dus als je dat drie keer doet dan leer je een volgende keer wel naar je intuïtie te luisteren. Ik ben nu meerdere malen van tafel gelopen van ogenschijnlijk grote deals, omdat het niet goed voelde. Al doende leer je.

Er zit een verschil tussen iets eng vinden om te doen of voelen dat een deal niet in orde is. Als iets eng voelt dan groei en bouw je. Als iets niet goed voelt dan moet je het niet doen. Ik leerde onlangs de term anxious achiever. Ik kan me daarin vinden, want ik sta continu op scherp. Dat maakt me juist goed in mijn werk, het houdt me scherp, maar kan ook vermoeiend zijn. Dus een wijntje op z’n tijd en een etentje met vrienden is goed voor mijn ontspanning.

Keerpunt

Het keerpunt voor mijn bedrijf kwam toen ik me ervan bewust werd dat er een grote kans lag in het distribueren aan heel grote partijen in plaats van enkel kleine retailers. Toen besloten we met ketens te werken om te groeien samen, te investeren en ook om meer controle te houden over het proces. Op deze manier is mijn business ook schaalbaar.

Levensles

Mijn levensles is dat niets er écht toedoet behalve je familie en je gezondheid. Als ik dit allemaal niet zou hebben, dan zou ik nog steeds een heel gelukkig mens zijn.

Balans?

Balans heb ik niet in mijn leven. Balans is een illusie. Balans heeft niks te maken fifty-fifty. Dat schept het idee dat je van alles goed moet doen. En dat geeft alleen maar stress. Heel veel van mijn leven gaat over mijn bedrijf en dat vind ik leuk! Ik voel me daar goed bij, dus ik heb balans. Balans heb je als je zelf gelukkig bent met hoe je je leven hebt ingericht. Of je nou negentig procent van de tijd buitenshuis werkt of moeder bent en dus thuis werk hebt. Als jij maar gelukkig bent met de indeling van jouw leven.

Ervaring

Nu we ervaring hebben met productie voor mijn eigen haarmerk STYLEDRY wil ik misschien wel meer eigen merken gaan distribueren. Als de kans zich voordoet zal ik dat doen. Het is heel veel werk, maar ook heel leuk!’