Kate Moss & Naomi Campbell

Must see: modefoto’s van Anton Corbijn in Cobra Museum

In het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen zijn ruim 200 mode gerelateerde foto’s te zien van de toonaangevende fotograaf Anton Corbijn. In de tentoonstelling MOØDe zijn ook portretten te zien die Corbijn maakte van onder anderen Kate Moss, Alexander McQueen en Naomi Campbell.

De tentoonstelling MOØDe was eerder in Knokke-Heist, België te zien en een groot succes. Het Cobra Museum biedt het Nederlandse publiek nu de kans om van de bijzondere selectie te genieten. Aan de tentoonstelling in Amstelveen worden ruim twintig nieuwe werken van Corbijn toegevoegd, waaronder een portret van Martin Garrix en één van de recente staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het portret van de uit Amstelveen afkomstige Martin Garrix werd onlangs speciaal voor de tentoonstelling gemaakt om de link met de stad te benadrukken.

In de tentoonstelling MOØDe presenteert Anton Corbijn foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre (tussen 1979 – 2023) waarin hij de cross-over verkent tussen portretfotografie en de modewereld. Hierbij omarmt Corbijn de termen ‘mood’ en ‘mode’ in de meest ruime zin. Corbijn is een bewonderaar van modefotografen zoals Irving Penn, Nick Knight, Peter Lindbergh, Paolo Roversi en Helmut Newton. Waar deze fotografen meestal naast modefoto’s ook wel portretten maken is het bij Corbijn juist andersom: hij is een portretfotograaf die af en toe een bezoekje brengt aan de modewereld.


Fotografie bepaalt in grote mate hoe we naar een modeontwerp kijken en wordt door ontwerpers ingezet om hun visie en visuele identiteit kracht bij te zetten. De trendgevoelige en steeds veranderende modewereld werkt samen met fotografen en beeldend kunstenaars die niet alleen de realiteit vastleggen, maar haar ook creëren. Voor de fotografie is het eigen visuele universum van die modewereld dan weer een heel dankbaar onderwerp. Met MOØDe bewijst Anton Corbijn dat mode overal is.

De foto’s van Corbijn, met het hoge contrast en bijzondere licht als handelsmerk, pakken je beet en weten je aandacht goed vast te houden. Net als zijn bijzondere composities en creatieve manier van fotograferen. Hij beschouwt zichzelf als een mengvorm van een klassieke portretfotograaf en een documentair-fotograaf die de mens vastlegt in zijn eigen omgeving en omstandigheden. Inspiratie voor de dramatische effecten die hij in zijn foto’s aanbrengt, haalde hij uit de weerbarstige documentairefotografie van onder anderen Ed van der Elsken, Robert Frank en Koen Wessing. Iedere keer weet Corbijn de toeschouwer te verrassen en te vangen met zijn uitzonderlijke kijk op mensen en in het bijzonder muzikanten.

Als visual director achter de Britse band Depeche Mode en door zijn decennialange samenwerking met onder meer de Ierse rockband U2 en de Amerikaanse zanger Tom Waits, heeft hij een stempel gedrukt op hoe wij kijken naar een belangrijk stuk hedendaagse cultuur.

Corbijn is naast fotograaf al jaren een bekend regisseur die internationale erkenning kreeg voor zijn muziekvideo’s en speelfilms. Op dit moment maakt Corbijn een nieuwe film “Switzerland”, met de Britse actrice Helen Mirren in de hoofdrol als Patricia Highsmith.

De tentoonstelling is tot en met 12 mei 2024 te zien.