Bewust kerst vieren

4 tips om van een dure naar een duurzame kerst te gaan

Hoe leuk de kersttijd ook is, de geschenken voor de kerstviering kunnen nog weleens duur uitpakken. Maar wat als we je vertelden dat dat niet zo hoeft te zijn? Er zijn simpele manieren om dit jaar te besparen op je kerstcadeautjes én meteen goed bezig te zijn voor de planeet, zonder dat het plezier van de ontvangers er minder om wordt. Met deze vier tips ontdek je de leukste manieren om van ‘duur’ naar ‘duurzaam’ te gaan deze kerst.

1. Wil je ruilen?

Heb je nog oude cadeaus van voorgaande jaren die op zolder liggen te verstoffen, dozen met boeken die je allang hebt verslonden of keukenapparaten waar je nooit wat mee doet? Bied ze dan aan op een online markt, zoals op De Duurzame Markt, en ruil ze tegen leuke cadeaus. Zitten er spelletjesfanaten in de familie? Kijk dan bijvoorbeeld eens in de groep Gezelschapsspellen, waar mensen hun spellen tegen een kleine prijs of een goede ruil van de hand doen. Als je eco-vriendelijke spullen hebt om te ruilen en nieuwe onder de boom wilt leggen, dan is de community duurzaam ruilen ook een leuke. Van ruilen komt minder vervuilen, zoals zij zeggen!

2. Ruwe diamanten

Kringlopen zijn een goudmijn voor iedereen die voor de kerstdagen rekening moet houden met een strak budget. Je kunt er talloze pareltjes vinden die een tweede leven verdienen, als je even goed zoekt. En het fijnste is nog dat je er niet eens de deur voor uit hoeft! Laat je blik bijvoorbeeld eens glijden door de waren die je al scrollend aantreft in de Facebookgroep Kringloop Online. Van zo goed als nieuwe sportattributen tot authentieke opknapmeubels en misschien zelfs wel dat ene limited edition album waar je al zo lang naar op zoek was – er bevinden zich in dit soort kringloopgroepen en online winkels een hele hoop ruwe diamanten die wachten om ontdekt te worden.  

3. Het lot in eigen handen

Is alles dat je tegenkomt het toch ‘net niet helemaal’? Je hebt twee handen en tien vingers: gebruik ze! Een zelfgemaakt cadeau is extra speciaal en volledig uniek, al moet je er natuurlijk wel wat voor doen. Begin met het opdoen van ideeën in groepen waar mensen hun creatieve uitingen met elkaar delen. Verzamel wat materiaal, ga aan de slag en voor je het weet heb je zo een prachtige creatie voor onder de boom. Succes verzekerd! Oh en nog een tip in een tip: het is ook leuk om je creatie zelf achteraf te delen in die groepen om anderen weer te inspireren.

4. Papier, niet hier

Die hele santenkraam onder de kerstboom kost natuurlijk best een grote hoeveelheid aan inpakpapier, dat na het feest allemaal de vuilnisbak in gaat. Nu is papier niet per se duur, maar besparen kan overal – plus, minder papier is altijd beter voor het milieu. Probeer daarom je cadeaus eens te verpakken in een mooie theedoek, magazine, krant of papier waarop getekend of geschreven is. In community’s als Zero Waste Nederland vind je nog meer inpakinspiratie en ideeën voor duurzame versiering waarmee je zelf aan de slag kunt. Of, als je minder tijd hebt, kun je ook eens kijken op de pagina van Sustainable Design, waar je duurzaam doorgeefinpakpapier kunt kopen.  

Dat zijn ze! Met deze tips kom je al een heel eind voor een duurzame kerst, zowel op het gebied van onze planeet als dat van je portemonnee. Maar, kerst is natuurlijk niet het enige moment waarop je zuinig om kunt gaan met je geld. We noemden het al, maar duurzaamheid kent echt geen tijd: het hele jaar door kun je financiële stress voorkomen door simpelweg minder uit te geven. Om dat te doen, moet je besparen tot een echte lifestyle maken, zoals leden uit community’s als Budget en Besparen Lifestyle en Meer Geld Minder Stress al jaren doen. Als je meer wilt besparen, post dan eens een vraag op hun tijdlijnen. Wie weet wat voor inzichten dat je oplevert!