De actrice brengt een mooie boodschap

Oscars 2023: Michelle Yeoh wint als eerste actrice van Aziatische komaf Oscar

De Oscars, de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld, zijn gisteren voor de 95e(!) keer uitgereikt. Hoofdrolspeelster Michelle Yeoh wint als eerste actrice met Aziatische komaf een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. De 60-jarige filmster zet zich al jaren in tegen leeftijdsdiscriminatie en obstakels waar je als Aziatische acteur mee moet dealen in Hollywood. En geeft tijdens haar speech een mooie boodschap.

Winnaar Oscars 2023

De grote winnaar van de avond was Everything Everywhere All at Once, met maar liefst 7 Oscars. Zo won de actiekomedie de prijs voor beste film, beste regisseur, beste vrouwelijke hoofdrol (Michelle Yeoh) en bijrolacteurs.

Michelle Yeoh

Michelle Yeoh wint als eerste actrice van Aziatische komaf Oscar

Hoofdrolspeelster Michelle Yeoh wint als eerste actrice met Aziatische komaf een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol. De 60-jarige filmster zet zich al jaren in tegen leeftijdsdiscriminatie en obstakels waar je als Aziatische acteur mee moet dealen in Hollywood. “Voor alle jongens en meisjes die op mij lijken en die vanavond kijken: dit is het baken van hoop en mogelijkheden”, zei ze in haar dankspeech. Dit is het bewijs dat je groot mag dromen en dat dromen daadwerkelijk uitkomen. En dames, laat niemand je vertellen dat je je beste jaren al hebt gehad. Geef nooit op.”

Image Credit: Getty Images

Look Michelle Yeoh

Michelle Yeoh droeg een lange jurk van Dior Haute Couture By Maria Grazia Chiuri (creative directeur bij Dior) met golvende veren in ivoorkleurige zijden organza.

Hoe de filmcarrière van Michelle Yeoh begon

Zakenman Dickson Poon, de medeoprichter van D&B Films, zocht een actrice om samen met Jackie Chan in een commercial te acteren. Toen Poon toevallig dineerde met een vriend, stelde hij Michelle Yeoh voor, toen winnaar van de Miss Maleisië schoonheidswedstrijd. Vervolgens vloog ze naar Hong Kong, kreeg de rol en een contract bij D&B Films.

Deze prijzen won Everything Everywhere All at Once

BESTE FILM

– Everything Everywhere All at Once

ACTRICE IN EEN HOOFDROL

– Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

FILMBEWERKING

– Everything Everywhere All at Once

REGIE

– Dan Kwan and Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once)

ACTRICE IN EEN ONDERSTEUNENDE ROL

– Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once)

ACTEUR IN EEN ONDERSTEUNENDE ROL

– Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)

SCRIPT (ORIGINEEL SCENARIO)

– Everything Everywhere All at Once