Brain Awareness Week

Verwen je brein met deze tips

Tijdens de International Brain Awareness Week (11 tot en met 17 maart) staat het belang van meer kennis over het brein centraal. Reden te meer om daar even extra bij stil te staan én altijd zuinig te zijn op je hersenen. Hoe je dat doet? Door je brein te verwennen met een gezond portie energie, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Voldoende, evenwichtig en gevarieerd eten is een must om je hersenen optimaal te laten werken. Onze hersenen maken ongeveer 2% van het lichaamsgewicht uit, maar gebruiken 20% van de energie. Ze hebben dus veel glucose, eiwitten en gezonde vetten nodig om ons lichaam aan te sturen. Om te zorgen dat al die activiteit goed verloopt en om optimale hersenfuncties te behouden, is voeding belangrijk. Door voeding te eten met voldoende onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen, geef jij je hersenen namelijk de voedingstoffen die ze nodig hebben om nieuwe verbindingen aan te maken en bestaande verbindingen te versterken. Hierdoor voel je je fitter, kun je je beter concentreren en houd je jouw hersenen in topconditie. Bovendien is gezonde voeding ook belangrijk voor de ontwikkeling van je hersenen en het gezond houden van je bloedvaten.

Slim eten houdt je hersenen gezond

Alert en helder zijn, een goed humeur hebben en een vitaal geheugen houden. Steeds meer blijkt dat dit ook afhangt van wat je eet. Want het voedsel dat op je bord ligt doet niet alleen iets met je lichaam maar ook met je hersenen. Deze voedingsstoffen houden je hersenen in topconditie.

Brein tijdens de zwangerschap

Wist je dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met gezonde voeding? Zo hangt de manier waarop de hersenen van een baby zich ontwikkelen af van de voedingsstoffen die jouw baby binnenkrijgt. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om extra foliumzuur te nemen. Foliumzuursuppletie verhoogt namelijk de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Verder is het belangrijk om gevarieerd te eten met voldoende zuivel, vis en zeevruchten op het menu.

Kinderbrein

Ook voor de ontwikkeling van het kinderbrein is de juiste voeding belangrijk. Zo is het omega 3-vetzuur (DHA) – die je haalt uit vette vis – essentieel voor het ontwikkelen van de hersenen en is te veel suiker niet goed voor de hersenen.

Volwassen brein

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen door bewerkt en gefabriceerd voedsel te eten steeds minder vitamines en mineralen binnenkrijgen. En laten vitamine B12, C, omega 3 en mineralen als magnesium nou wezenlijke ingrediënten zijn die bijdragen aan de hersenfunctie. Daarom is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en eventueel vitamines en mineralen aan te vullen met supplementen. Dus voortaan op het menu: bladgroente, bonen, peulvruchten, bosbessen, zalm, walnoten, avocado, volkoren producten, avocado, eieren, broccoli, bieten pure chocolade en (zwarte) koffie of groene thee.

Het seniorenbrein

Het geheugen gaat minder goed werken naarmate we ouder worden. Dit gebeurt bij iedereen, dus het heeft geen zin om je hier druk om te maken. Juist daarom is het voor ouderen extra belangrijk om goed voor hun brein te zorgen. Hoe? Door dagelijks vettige vis, kimchi, zuurkool, kefir, yoghurt of bessen te eten. En naast goede voeding bestaan er meer manieren om je persoonlijke opslagcapaciteit te optimaliseren:

  • Zorg voor voldoende slaap: tijdens het slapen zijn je hersenen continu bezig om alle informatie in je hoofd te verwerken. Korte nachten kunnen daarom een ongunstige werking hebben op de kwaliteit van je geheugen. Zorg daarom voor voldoende slaap!
  • Schrijf dingen op als geheugensteuntjes: het werkt effectiever dan je wellicht denkt. Het maken van to-dolijstjes geeft rust in je hoofd. Daarnaast train je tegelijkertijd ook je geheugen om dingen te onthouden.
  • Kom in beweging: door te sporten verrijk je de hersenen met een betere doorbloeding. Daarnaast is dit ook een vorm van ontspanning en dat is onmisbaar voor een goed geheugen.
  • Zorg voor ontspanning: mensen die het druk hebben kunnen geheugenproblemen krijgen. Plan daarom voor jezelf genoeg tijd in om te kunnen ontspannen, zogenoemde me-time.
  • Let op je vochtinname: onze hersenen bestaan voor ongeveer 70 procent uit water. Dit wetende is het eigenlijk niet zo gek dat te weinig vocht kan leiden tot een minder goed geheugen. Daarom is het aan te raden zeker 8 tot 10 glazen per dag water te drinken.

Supplementen

Natuurlijk is een gezond voedingspatroon belangrijk, maar wil je weten hoe je het behoud van een goed brein kunt ondersteunen met supplementen? Ontdek hier het voedings- en suppletieadvies van Vitakruid voor het geheugen! 

Breinboeken

Het vrouwenbrein is fors kleiner dan dat van de man. Toch doet hun denkvermogen niet onder voor dat van mannen; hoe compenseren zij voor hun kleinere hardware?
Krijg binnen tien weken meer rust, balans en energie met dit praktische handboek. Inclusief extra oefeningen voor je brein om in je dagelijkse leven toe te passen.
Om je hersenen gezond en veerkrachtig te houden, moet je ze de kans geven om af en toe goed uit te rusten. Maar hoe kun je dat concreet doen? Want ook als we tv-kijken of slapen is ons brein hard aan het werk.
Onze hersenen blijven in vele opzichten een mysterie, maar we leren snel bij. In Atlas van ons brein verzamelt Lara Wierenga alle recentste inzichten in de radartjes die je hersenen doen draaien. Dirma Janse brengt ze visueel tot leven.
Aan de hand van de laatste inzichten uit het hersenonderzoek en voorbeelden uit de praktijk laat Margriet Sitskoorn zien hoe we door ons gedrag zélf onze hersenen kunnen vormen en zo beter kunnen functioneren. Het maakbare brein geeft een handreiking voor sterker hersenwerk en een krachtige persoonlijke ontwikkeling.

Bron: Vitakruid