een eerbetoon aan vrouwen

Zien: Illy Art collection by Judy Chicago

illycaffè en de veelzijdige Amerikaanse kunstenares en pionier van de Feminist Art Movent, Judy Chicago, lanceren samen de nieuwe Illy Art Collection. De kunstenares staat bekend om haar baanbrekende projecten zoals The Dinner Party en Birth Project, waarin ze de veelzijdige rollen van vrouwen in de geschiedenis en cultuur viert. Chicago brengt met de illy Art Collection een eerbetoon aan de rollen en prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen en illustreert de maatschappelijke beperkingen naar culturele en creatieve vrijheid.

De vier kopjes uit de collectie vertegenwoordigen opmerkelijke vrouwen uit verschillende tijdsperioden, waaronder de koningin van Frankrijk, Maria Antonietta; de romanschrijfster, filosofe en politiek schrijfster Madame de Stael; feministische schrijver George Sand en schrijfster Virginia Woolf. De vormen en kleuren van deze kopjes dragen bij aan het bewustzijn en de erkenning van de verdiensten van vrouwen en het streven naar gelijke kansen voor iedereen.

ZIE OOK: ILLY & SUSTAINABILITY

Maria Antonietta

Marie Antoinette werd op haar achttiende koningin van Frankrijk. De jonge koningin was best geliefd. Toen ze haar intrede maakte in Parijs stroomden 50.000 mensen toe om haar in het echt te kunnen zien. De populariteit van de koningin nam snel af, onder meer door verhalen over haar spilziekte en de grote hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke minnaars die ze erop na zou houden. Daarnaast maakten de verhalen over het luxueuze leven van de koningin veel Fransen woedend, omdat buiten de paleizen grote armoede heerste en mensen stierven van de honger. Marie Antoinette werd uiteindelijk hét symbool van de decadentie van de macht.

Maria Antonietta

Virginia Woolf

Virgina Woolf was een van de belangrijskte modernistische schrijfster van de 20e eeuw. Haar werk werd vaak geassocieerd met het feminisme vanwege haar nadruk op de innerlijke levens van vrouwen en haar kritiek op genderongelijkheid. Haar non-fictieboek A Room of One’s Own (1929) is een invloedrijk werk waarin ze pleit voor gelijke kansen en rechten voor vrouwen in de literatuur en de samenleving.

Virginia Woolf
Judy Chicago

Ik was geïnteresseerd in de samenwerking met illy voor dit project omdat het vertalen van mijn werk in toegankelijke producten meer mensen in staat stelt om te leren over de schilderijen waarop de afbeeldingen zijn gebaseerd. Ik hoop dat deze kopjes de nieuwsgierigheid en het gesprek over mijn carrière aanwakkeren en dat de mensen die ze kopen meer leren over de geschiedenis van de vrouw

Judy Chicago

De nieuwe collectie is vanaf juli verkrijgbaar is op illy.com

ZIE OOK: ETHIOPIË WINT DE ERNESTO ILLY INTERNATIONAL COFFEE AWARD